Les enjeux des espaces périurbains face aux mutations territoriales sur le Sahel tunisien : Approches paysagère et environnementale

by Rawnek Slama (Said)

Thesis project in Geographie et aménagement de l'espace

Under the supervision of Christophe Soulard.

Ongoing thesis at Montpellier 3 and the jointly supervising institution l'Institut Supérieur Agronomique de Chott Mariem , under the authority of Territoires, Temps, Sociétés et Développement , in a partnership with INNOVATION - Innovation et développement dans l'agriculture et l'agro-alimentaire (laboratoire) since 04-01-2016 .

  • Alternative Title

    The challenges in the suburban spaces in front of territorial mutations on Tunisian Sahel: landscaped and environmental Approaches


  • Abstract

    As several countries of the south shore of the Mediterranean Sea, Tunisia, knew these last years a population and economic growth affecting the suburban space. In fact, the fast changes in the national environment and the insertion in a global economy accelerate the movements of agricultural and land restructuring, in particular in the suburban spaces which establish a front of disturbance of the land systems and the place of joint between the premises, the national and the global. The Tunisian sahel is a region which covers three governorates, worth knowing from north to south, Sousse, Monastir and Mahdia. Indeed, the spreading of the Sahelian cities was transplanted on the former colonial urban network at the expense of the agricultural spaces. The population growth of these cities is bound to its economic boom (tourism, industry, trade, etc.) what engendered a densification of the former urban fabric and the urban sprawl of the peripheral spaces. The expansion of the suburban space puts a number of questions in connection with the improvement of the living environment, the food safety, el the socioeconomic development. This space is at the heart of the territorial reorganizations and the transfers of the public action today, and its management is, since its birth, the reflection of the evolutions of the management of the space. The present study will try to be interested in the suburban spaces of the Sahelian municipalities: Sahline and Ouerdanine for the governorate of Monastir, and Essouassi and El Jem for the governorate of Mahdia the development of which is characterized by the absence of the regulations and the strategy of planning and long-term protection of the outer-urban spaces. In these spaces, the olive growing is the main agricultural practice exercised by the farmers who guarantee the landscaped and environmental preservation of these cities. She becomes a natural heritage to be protected against the urban extension and the industrial arrangements, seen that she is in a state of backward movement. A first part of this work will try to realize an agri-landscaped diagnosis of the suburban spaces of the selected Sahelian municipalities which are intermediate municipalities enter the coast el the continental. The second part of this work will deal with the way are made, crossed and passed on the knowledge, the practices and the organizations of the farmers in suburban environment. Besides, we are going to clear the various agricultural activities and the generic activities of the agriculture, and to clear the links between the places of production and the places of marketing. Besides, we are going to analyze the organization of the farmers (direct selling, souk ...).


  • Abstract

    Comme plusieurs pays de la rive sud de la Méditerranée, la Tunisie, a connu ces dernières années une croissance démographique et économique affectant l'espace périurbain. En fait, Les changements rapides dans l'environnement national et l'insertion dans une économie mondiale accélèrent les mouvements de restructuration agricole et foncière, notamment dans les espaces périurbains qui constituent un front de perturbation des systèmes fonciers et un lieu d'articulation entre le local, le national et le global. Le sahel tunisien est une région qui couvre les trois gouvernorats, à savoir du Nord au Sud, Sousse, Monastir et Mahdia. En effet, l'étalement des villes sahéliennes s'est greffé sur l'ancienne trame urbaine coloniale aux dépens des espaces agricoles. La croissance démographique des ces villes est liée à son essor économique (tourisme, industrie, commerce, etc.) ce qui a engendré une densification du tissu urbain ancien et une périurbanisation des espaces périphériques. L'expansion de l'espace périurbain pose un certain nombre de questions en relation avec l'amélioration du cadre de vie, la sécurité alimentaire, el le développement socio-économique. Cet espace est aujourd'hui au cœur des recompositions territoriales et des mutations de l'action publique, et sa gestion est, depuis sa naissance, le reflet des évolutions de la gestion de l'espace. La présente étude essayera de s'intéresser aux espaces périurbains des communes sahéliennes : Sahline et Ouerdanine pour le gouvernorat de Monastir, et Essouassi et El Jem pour le gouvernorat de Mahdia dont le développement est caractérisé par l'absence des règlements et d'une stratégie de planification et de protection à long terme des espaces périurbains. Dans ces espaces, l'oléiculture est la principale pratique agricole exercée par les agriculteurs qui garantissent le maintien paysager et environnemental de ces villes. Elle devenu un patrimoine naturel à protéger contre l'extension urbaine et les aménagements industriels, vu qu'elle est en état de recul. Une première partie de ce travail cherchera à réaliser un diagnostic agri-paysager des espaces périurbains des communes sahéliennes sélectionnées qui sont des communes intermédiaires entre le littoral el le continental. La deuxième partie de ce travail se penchera sur la façon dont sont fabriquées, hybridées et transmisses les connaissances, les pratiques et les organisations des agriculteurs en milieu périurbain. En outre, on va dégager les différentes activités agricoles et les activités génériques de l'agriculture, et dégager les liens entre les lieux de production et les lieux de commercialisation. En plus, on va analyser l'organisation des agriculteurs (vente directe, souk...).