Homme et animal dans les fermes du Poitou à la transition de l'âge de fer à la période romaine

by David Germinet

Doctoral thesis in Histoire

Under the supervision of Olivier Buchsenschutz.

defended on 17-12-2009

in Tours , under the authority of École doctorale Sciences de l'homme et de la société (Tours) , in a partnership with Laboratoire Archéologie et territoires (Tours) (équipe de recherche) and Cités Territoires Environnement et Sociétés (Tours) (équipe de recherche) .

Thesis committee President: Stephan Fichtl.

Thesis committee members: Marie-Pierre Horard-Herbin, Olivier Nillesse.

Examiners: José Gomez de Soto, Patrice Meniel.

  • Alternative Title

    Man and Animal in the farms of the Poitou during the Iron Age to Roman transition


  • Abstract

    The aim of this research, based on the study of nearly 33000 animal bones, is to determine the function of rural settlements between the pre-Roman Iron Age and the beginning of the Roman period. The ancient farmers of the Bas-Poitou bred cattle, sheep and goat, and a few pigs. Meat and milk were the main products derived from these animals. Some of these products were used on the sites, whilst others could have been traded with populations living in urban centres. Some practices change during this period (increasing stature of certain species, meat diet), but there were no more differences between the sites (same species, same produce and same methods of butchery). The populations living in these settlements possessed different social status. Hunting was one activity which was particularly revealing of status (crafts, protection of certain types of production or aristocratic activities). Finally, some rich farms held banquets, exceeding the usual domestic context.


  • Abstract

    Cette recherche, fondée sur l’analyse de près de 33000 os animaux, vise à caractériser la fonction des fermes dans le Bas-Poitou antique. On y élève du bœuf, du mouton et de la chèvre, plus rarement du porc, principalement pour la viande et le lait. Une partie des productions est destinée aux habitants des fermes, une autre pourrait alimenter les agglomérations urbaines. Malgré une évolution des pratiques entre périodes gauloise et romaine (taille des animaux, consommation carnée), on observe plutôt une continuité dans le choix des espèces, des productions et des techniques de découpe. Ces fermes abritent des populations aux statuts sociaux variés. La chasse, particulièrement révélatrice de ces statuts, renvoie alors à des motivations différentes (recherche de matière première, protection des productions, activité de prestige). Enfin, ces riches fermes sont le théâtre de banquets dépassant de loin le simple cadre domestique.


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